afmetingen zeecontainer

Afmetingen zeecontainer

Bent u op zoek naar gedetailleerde informatie over de afmetingen van zeecontainers? Zoek niet verder! Bij Flebus zijn we experts in de containerindustrie en willen we u graag helpen met alle informatie die u nodig heeft.

We gaan hier in op de gemiddelde afmetingen van containers, zodat u een grondig inzicht krijgt in de verschillende soorten containers en toepassingen die ze bieden.

Afmetingen zeecontainer: waarom zijn ze belangrijk?

De afmetingen van zeecontainers spelen een cruciale rol bij het internationale transport en de opslag van diverse goederen.

Het begrijpen van de exacte afmetingen van containers is van essentieel belang voor bedrijven die betrokken zijn bij internationale handel.

Door een goed inzicht te hebben in de verschillende afmetingen en types zeecontainers, zoals de standaard 20ft zeecontainer, de high cube container en andere standaard containers, kunnen bedrijven hun logistieke processen optimaliseren en efficiënter werken.

Dit leidt niet alleen tot kostenbesparingen, maar ook tot een verbeterde klanttevredenheid.

afmetingen van zeecontainers

Afmetingen standaard zeecontainers

Zeecontainers zijn verkrijgbaar in verschillende standaardafmetingen om aan verschillende behoeften te voldoen. De twee meest voorkomende maten zijn de 20-voet en 40-voet containers. Hieronder vindt u gedetailleerde informatie over deze twee typen containers:

20 ft container

De 20ft container, ook wel bekend als de TEU (Twenty-Foot Equivalent Unit), is het meest voorkomende type container en een veelgebruikte standaard container in de scheepvaartindustrie. De afmetingen van een 20ft container zijn als volgt:

 • Binnenafmetingen: lengte zeecontainer 5,898 meter, breedte zeecontainer 2,352 meter, hoogte zeecontainer 2,393 meter
 • Buitenafmetingen: lengte zeecontainer 6,058 meter, breedte zeecontainer 2,438 meter zeecontainer, hoogte zeecontainer 2,591 meter
 • Inhoud: ongeveer 33,2 kubieke meter
 • Maximaal laadvermogen: ongeveer 28.200 kilogram

40 ft container

De 40 ft container is twee keer zo lang als de 20ft container en wordt vaak gebruikt voor grotere ladingen. Hier zijn de afmetingen van een 40-voet standaard container:

 • Binnenafmetingen: lengte standaard zeecontainer 12,032 meter, breedte zeecontainer 2,352 meter, hoogte zeecontainer 2,393 meter
 • Buitenafmetingen: lengte standaard zeecontainer 12,192 meter, breedte zeecontainer 2,438 meter, hoogte zeecontainer 2,591 meter
 • Inhoud: ongeveer 67,7 kubieke meter
 • Maximaal laadvermogen: ongeveer 26.800 kilogram

Andere afmetingen zeecontainer

Naast de standaard 20 ft en 40 ft containers zijn er ook andere beschikbaar om aan specifieke behoeften te voldoen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

10ft container: Kleinere containers die vaak wordt gebruikt voor specifieke vrachtvereisten, zoals voor het vervoer van gevaarlijke stoffen of voor delicate goederen die extra bescherming nodig hebben.

Een 10ft container heeft de volgende afmetingen:

 • Lengte: 2,991 meter (9,81 voet)
 • Breedte: 2,438 meter (8 voet)
 • Hoogte: 2,591 meter (8,5 voet)

45ft container: Een grotere container die meer laadruimte biedt dan de 40ft container. Deze standaard containers worden soms gebruikt voor het vervoer van volumineuze goederen of voor het consolideren van meerdere ladingen in één container.

Een 45ft container heeft de volgende afmetingen:

 • Lengte: 13,716 meter (45 voet)
 • Breedte: 2,438 meter (8 voet)
 • Hoogte: 2,591 meter (8,5 voet)

High cube containers: Deze containers hebben een extra hoogte van 30 centimeter in vergelijking met standaard zeecontainers, waardoor ze een grotere capaciteit hebben. Ze worden vaak gebruikt voor het vervoer van lichte, volumineuze goederen zoals meubels.

Een high cube container heeft de volgende afmetingen:

 • Lengte: 2,991 meter tot 12,192 meter, afhankelijk van het formaat (9,81 tot 40 voet)
 • Breedte: 2,438 meter (8 voet)
 • Hoogte: 2,896 meter tot 2,991 meter, afhankelijk van het formaat (9,5 tot 9,81 voet)

Toepassingen van zeecontainers

Zeecontainers hebben een breed scala aan toepassingen en worden gebruikt in verschillende industrieën. Hier zijn enkele veelvoorkomende toepassingen van containers:

Internationaal transport

Zeecontainers worden voornamelijk gebruikt voor internationaal transport over zee, variërend van droge vracht tot gevaarlijke stoffen.

Dankzij gestandaardiseerde afmetingen, zoals die van een standaard 20ft container of een 40ft high cube container, zijn ze efficiënt te laden, lossen en stapelen op vrachtschepen.

Deze maten zijn van vitaal belang voor logistieke planning, waarbij vooral de hoogte van een standaard container en de extra flexibiliteit van een high cube container van belang zijn.

Opslagfaciliteiten

Zeecontainers worden ook gebruikt voor opslag en bieden bedrijven veilige oplossingen waar traditionele opslag ontbreekt.

Met diverse maten, zoals standaard 20ft en 40ft high cube containers, kunnen bedrijven containers huren of kopen die passen bij hun behoeften aan opslag.

De afmetingen zijn cruciaal bij het kiezen van de juiste container, waarbij grote containers geschikt zijn voor grote goederen en kleinere handig zijn voor beperkte ruimtes.

Bij het huren of kopen is het maximaal laadgewicht belangrijk, dat wordt beïnvloed door containerafmetingen en het ledig gewicht.

Modulaire bouw

Opslagcontainers worden steeds populairder in de bouw vanwege hun modulariteit en duurzaamheid. Met diverse afmetingen zoals standaard 20ft, 40ft high cube en andere bieden ze veelzijdige opties.

Ze zijn aanpasbaar tot kantoren, winkels, woningen en hotels, wat kosteneffectieve en milieuvriendelijke bouw mogelijk maakt door hergebruik van materialen en CO2-reductie.

De afmetingen zijn cruciaal voor ontwerp en bouw, zodat architecten en bouwers containers strategisch kunnen plaatsen naar behoefte.

Voordelen van het begrijpen van de afmetingen van zeecontainers

Het hebben van een gedegen begrip van de afmetingen van een zeecontainer brengt verschillende voordelen met zich mee:

Efficiënt gebruik van ruimte

Begrijp de formaten van zeecontainers om vracht efficiënt te benutten en ruimteverspilling te minimaliseren. Dit zorgt voor kostenbesparingen en een efficiënter gebruik van transportmiddelen zoals vrachtschepen, vrachtwagens en treinen.

Goede planning

Door te weten hoeveel ruimte een bepaalde container biedt, kunt u uw logistieke planning beter afstemmen en profiteren van de vele voordelen die gepaard gaan met een gedetailleerd begrip van de afmetingen van zeecontainers.

Met een breed scala aan containers, variërend van 10ft tot 40ft hc, is er altijd een geschikte container beschikbaar om aan uw specifieke behoeften te voldoen.

Compatibiliteit

Begrijp de afmetingen van een zeecontainer om de compatibiliteit van uw lading te controleren. Zorg ervoor dat uw goederen goed passen en veilig gestapeld kunnen worden, waardoor het risico op beschadiging tijdens transport wordt verminderd.

Kostenbesparing

Kies de juiste container op basis van uw vrachtvolume om kosten te minimaliseren en transportefficiëntie te verbeteren.

Let op de juiste zeecontainer afmetingen en het maximale laadvermogen bij het kiezen van een container.

Het ledig gewicht van de container is ook belangrijk om het maximale gewicht van de lading niet te overschrijden. Zo voorkomt u extra kosten en vertragingen.

Veiligheid en stabiliteit

Begrijp de formaten van zeecontainers voor veilig transport van uw lading. Kies de juiste container en laad de goederen correct om verschuivingen, vallen of beschadiging te minimaliseren en het transport veiliger te maken.

Milieuvriendelijkheid

Een goed begrip van zeecontainer afmetingen bevordert duurzaam transport door efficiënter laden, wat resulteert in minder containers en lagere CO2-uitstoot.

Door optimale benutting van de ruimte kunnen grote ladingen worden vervoerd zonder extra containers.

Standaardafmetingen bieden een basis voor efficiënt laden, waarbij begrip van formaten en gewicht cruciaal is voor maximale capaciteit en ruimtegebruik.

Veelgestelde vragen over de afmetingen van zeecontainers

Wat is het verschil tussen een 20-voet en 40-voet container?

Het voornaamste onderscheid tussen een 20-voet en 40-voet zeecontainer zit hem in de afmetingen en capaciteit. Een 20ft container meet 20 ft in lengte, zo’n 6,1 meter, terwijl een 40ft container tweemaal zo lang is, namelijk 40 voet of ongeveer 12,2 meter.

Hierdoor biedt een 40-voet zeecontainer beduidend meer ruimte voor goederen dan een 20ft container. Ook de capaciteit verschilt. Een 20ft container kan doorgaans ongeveer 24 tot 28 ton aan goederen dragen, terwijl een 40ft container een laadcapaciteit heeft van zo’n 26 tot 30 ton.

Dit maakt de 40-voet zeecontainer meer geschikt voor grotere ladingen of het bundelen van meerdere kleinere zendingen. De keuze tussen een 20-voet en 40ft container is afhankelijk van de omvang, het gewicht van de goederen en de logistieke behoeften en kostenoverwegingen van de verzender.

Wat is het maximale laadvermogen van een zeecontainer?

Het laadvermogen van een lege zeecontainer verschilt afhankelijk van het containerformaat en het type lading.

In het algemeen varieert het maximale laadvermogen van 20-voet containers tussen de 28.000 en 33.000 kilogram, terwijl het laadvermogen van 40-voet containers varieert tussen de 25.000 en 30.000 kilogram.

Het is cruciaal om het specifieke laadvermogen van de gebruikte zeecontainer te controleren, omdat dit kan variëren op basis van het ontwerp en de constructie.

Kan ik de maximale belasting van een zeecontainer overschrijden?

Respecteer altijd de maximale belasting van een zeecontainer om schade te voorkomen en de veiligheid te waarborgen. Iedere container, of het nu een standaard 20ft, een 40ft high cube of een open top container is, heeft zijn eigen maximale belading en formaten.

Overschrijding van het laadvermogen kan schade, ongevallen en risico’s veroorzaken. Weeg de lading zorgvuldig en controleer het maximale belastingsvermogen van de container vooraf.

Kan ik mijn eigen container afmetingen aanpassen?

Het aanpassen van de afmetingen van de container vereist gespecialiseerde kennis en ervaring. Voor zeecontainers met aangepaste formaten is het raadzaam om een professioneel containerbedrijf te raadplegen.

Ze kunnen adviseren en helpen bij het aanpassen van standaardcontainerafmetingen aan uw behoeften.

gebruikte zeecontainer

Zeecontainer kopen of huren, wij zijn er voor u

Overweegt u een zeecontainer te kopen of te huren? We hebben diverse opties beschikbaar die aan uw behoeften voldoen, van gebruikte tot nieuwe containers.

Een gebruikte container is vaak kosteneffectief en duurzaam, terwijl nieuwe containers voldoen aan de nieuwste normen.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Een goed begrip van verschillende zeecontainer afmetingen en -typen kan bedrijven helpen hun logistieke processen te optimaliseren, wat leidt tot kostenbesparingen en een betere klanttevredenheid.