tweedehands zeecontainer

Afmetingen zeecontainer

Bent u op zoek naar gedetailleerde informatie over de afmetingen van zeecontainers? Zoek niet verder! Bij Flebus zijn we experts in de containerindustrie en willen we u graag helpen met alle informatie die u nodig heeft.

In dit uitgebreide artikel zullen we diep ingaan op de gemiddelde afmetingen van containers, zodat u een grondig inzicht krijgt in de verschillende soorten zeecontainers en toepassingen die ze bieden.

Afmetingen zeecontainer: waarom zijn ze belangrijk?

De afmetingen van zeecontainers spelen een cruciale rol bij het internationale transport en de opslag van diverse goederen.

Het begrijpen van de exacte afmetingen van containers is van essentieel belang voor bedrijven die betrokken zijn bij internationale handel.

Door een goed inzicht te hebben in de verschillende afmetingen en types zeecontainers, zoals de standaard 20ft container, de high cube container en andere standaard containers, kunnen bedrijven hun logistieke processen optimaliseren en efficiënter werken.

Dit leidt niet alleen tot kostenbesparingen, maar ook tot een verbeterde klanttevredenheid.

ft zeecontainer

Afmetingen standaard zeecontainers

Zeecontainers zijn verkrijgbaar in verschillende standaardafmetingen om aan verschillende behoeften te voldoen. De twee meest voorkomende maten zijn de 20-voet en 40-voet containers. Hieronder vindt u gedetailleerde informatie over deze twee typen containers:

20 ft container

De 20ft container, ook wel bekend als de TEU (Twenty-Foot Equivalent Unit), is het meest voorkomende type container en een veelgebruikte standaard container in de scheepvaartindustrie. De afmetingen van een 20ft container zijn als volgt:

 • Binnenafmetingen: lengte zeecontainer 5,898 meter, breedte zeecontainer 2,352 meter, hoogte zeecontainer 2,393 meter
 • Buitenafmetingen: lengte zeecontainer 6,058 meter, breedte zeecontainer 2,438 meter zeecontainer, hoogte zeecontainer 2,591 meter
 • Inhoud: ongeveer 33,2 kubieke meter
 • Maximaal laadvermogen: ongeveer 28.200 kilogram

40 ft container

De 40 ft container is twee keer zo lang als de 20ft container en wordt vaak gebruikt voor grotere ladingen. Hier zijn de afmetingen van een 40-voet standaard container:

 • Binnenafmetingen: lengte zeecontainer 12,032 meter, breedte zeecontainer 2,352 meter, hoogte zeecontainer 2,393 meter
 • Buitenafmetingen: lengte zeecontainer 12,192 meter, breedte zeecontainer 2,438 meter, hoogte zeecontainer 2,591 meter
 • Inhoud: ongeveer 67,7 kubieke meter
 • Maximaal laadvermogen: ongeveer 26.800 kilogram

Andere containerformaten

Naast de standaard 20 ft en 40 ft containers zijn er ook andere afmetingen beschikbaar om aan specifieke behoeften te voldoen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

10ft container: Een kleinere zeecontainer die vaak wordt gebruikt voor specifieke vrachtvereisten, zoals voor het transport van gevaarlijke stoffen of voor delicate goederen die extra bescherming nodig hebben.

Een 10ft container heeft de volgende afmetingen:

 • Lengte: 2,991 meter (9,81 voet)
 • Breedte: 2,438 meter (8 voet)
 • Hoogte: 2,591 meter (8,5 voet)

45ft container: Een grotere container die meer laadruimte biedt dan de 40ft container. Deze standaard containers worden soms gebruikt voor het vervoer van volumineuze goederen of voor het consolideren van meerdere ladingen in één container.

Een 45ft container heeft de volgende afmetingen:

 • Lengte: 13,716 meter (45 voet)
 • Breedte: 2,438 meter (8 voet)
 • Hoogte: 2,591 meter (8,5 voet)

High cube containers: Deze containers hebben een extra hoogte van 30 centimeter in vergelijking met standaard zeecontainers, waardoor ze een grotere capaciteit hebben. Ze worden vaak gebruikt voor het vervoer van lichte, volumineuze goederen zoals meubels.

Een high cube container heeft de volgende afmetingen:

 • Lengte: 2,991 meter tot 12,192 meter, afhankelijk van het formaat (9,81 tot 40 voet)
 • Breedte: 2,438 meter (8 voet)
 • Hoogte: 2,896 meter tot 2,991 meter, afhankelijk van het formaat (9,5 tot 9,81 voet)

Toepassingen van zeecontainers

Zeecontainers hebben een breed scala aan toepassingen en worden gebruikt in verschillende industrieën. Hier zijn enkele veelvoorkomende toepassingen van containers:

Internationaal transport

De belangrijkste toepassing van zeecontainers is het internationale goederenvervoer over zee. Deze containers worden gebruikt voor het transporteren van verschillende soorten goederen, van droge lading tot gevaarlijke stoffen.

Dankzij de gestandaardiseerde afmetingen van een zeecontainer, zoals die van een standaard 20ft container of een 40ft high cube container, kunnen ze efficiënt worden geladen, gelost en gestapeld op vrachtschepen. Dit maakt ze bij uitstek geschikt voor internationaal transport.

De exacte maten van een standaard zeecontainer zijn van groot belang bij het plannen van de logistiek. Zowel de lengte, breedte als hoogte van een container zijn van invloed op de maximale belading en het laadvermogen.

De hoogte van een standaard zeecontainer is bijvoorbeeld belangrijk bij het vervoer van goederen die extra ruimte nodig hebben, zoals hoge machines of gestapelde pallets.

Een high cube container biedt hierbij een extra hoogte van 30 centimeter, wat meer flexibiliteit biedt bij het laden en lossen.

Opslagfaciliteiten

Zeecontainers worden niet alleen gebruikt voor het transport van goederen, maar dienen ook als tijdelijke of permanente opslagfaciliteiten. Ze bieden bedrijven een veilige en gemakkelijke oplossing voor het opslaan van goederen op locaties waar geen traditionele opslagfaciliteiten beschikbaar zijn.

Met de diverse afmetingen van opslagcontainers, zoals een standaard 20ft container, 40ft high cube container of andere type containers, kunnen bedrijven containers huren of kopen die perfect aansluiten bij hun opslagbehoeften.

De afmetingen van zeecontainers spelen een cruciale rol bij het selecteren van de juiste container voor opslagdoeleinden. Iedere container heeft zijn eigen afmetingen, zoals de lengte, breedte en hoogte, die het compacte formaat en de capaciteit bepalen. Voor grotere goederen kunnen grote containers of wide containers de ideale keuze zijn, terwijl kleinere containers geschikt zijn voor meer beperkte opslagruimtes.

Bij het huren of kopen van een zeecontainer, is het belangrijk om rekening te houden met het maximale laadgewicht. Deze factor wordt beïnvloed door zowel de afmetingen van de container als het gewicht van een standaard zeecontainer zelf. Het tarra gewicht, ook wel het ledig gewicht genoemd, is het gewicht van een lege container. Het gewicht van de goederen die in de container worden geplaatst, mag het laadvermogen van de container niet overschrijden.

Modulaire bouw

Opslagcontainers worden steeds vaker gebruikt in de bouwsector vanwege hun modulariteit en duurzaamheid. Met de diverse afmetingen van zeecontainers, zoals een standaard 20 ft container, 40ft high cube container of andere type containers, bieden ze een scala aan mogelijkheden voor bouwprojecten.

Deze containers kunnen worden omgebouwd tot kantoren, winkels, huizen en zelfs hotels, waardoor containerarchitectuur een kosteneffectieve en milieuvriendelijke bouwoptie is. Bovendien dragen het gebruik van gerecyclede containers bij aan duurzaam bouwen, waarbij materialen worden hergebruikt en de CO2-uitstoot wordt verminderd.

De exacte afmetingen van zeecontainers spelen een belangrijke rol bij het ontwerpen en bouwen van constructies met containers. De lengte, breedte en hoogte van de containers bepalen het compacte formaat en de capaciteit ervan.

Hierdoor kunnen architecten en bouwers de containers strategisch plaatsen en combineren om de gewenste ruimte te creëren. Met verschillende afmetingen beschikbaar, kunnen zowel grote als kleinere containers worden gebruikt, afhankelijk van de behoeften van het bouwproject.

Voordelen van het begrijpen van de afmetingen van zeecontainers

Het hebben van een gedegen begrip van de afmetingen van een zeecontainer brengt verschillende voordelen met zich mee:

Efficiënt gebruik van ruimte

Door de afmetingen van zeecontainers te begrijpen, kunt u uw vracht optimaal benutten en ruimteverspilling minimaliseren.
Dit leidt tot kostenbesparingen en een efficiënter gebruik van transportmiddelen, zoals vrachtschepen, vrachtwagens en treinen.

Goede planning

Door te weten hoeveel ruimte een bepaalde container biedt, kunt u uw logistieke planning beter afstemmen en profiteren van de vele voordelen die gepaard gaan met een gedetailleerd begrip van de afmetingen van zeecontainers.

Met een breed scala aan containers, variërend van 10ft tot 40ft hc, is er altijd een geschikte container beschikbaar om aan uw specifieke behoeften te voldoen.

Compatibiliteit

Het begrijpen van de afmetingen van zeecontainers stelt u in staat om de compatibiliteit van uw lading te controleren.

U kunt ervoor zorgen dat uw goederen goed passen en veilig kunnen worden gestapeld in de gekozen container, waardoor het risico op beschadiging tijdens het transport wordt verminderd.

Kostenbesparing

Het is van cruciaal belang om de juiste container te kiezen op basis van uw vrachtvolume, omdat dit u kan helpen onnodige kosten te vermijden en uw transportefficiëntie te optimaliseren.

Het selecteren van een standaard zeecontainer met de juiste afmetingen is een van de belangrijkste factoren bij het bepalen van de geschikte container voor uw lading.

Bij het kiezen van een lege container is het belangrijk om rekening te houden met het maximale laadvermogen. Het gewicht van een zeecontainer, ook wel het ledig gewicht genoemd, moet worden meegewogen om ervoor te zorgen dat u het maximale gewicht van de lading niet overschrijdt.

Door te kiezen voor een zeecontainer met een geschikt maximale laadgewicht, kunt u extra kosten en vertragingen bij het transport voorkomen.

Veiligheid en stabiliteit

Een goed begrip van de afmetingen van zeecontainers is essentieel voor het waarborgen van de veiligheid en stabiliteit van uw lading tijdens het transport.

Door de juiste zeecontainer te kiezen en de goederen correct te laden, kunt u ervoor zorgen dat de lading stevig en veilig wordt vastgezet. Dit minimaliseert het risico op verschuivingen, vallen of beschadiging van de goederen, waardoor uw transportproces veiliger wordt.

Milieuvriendelijkheid

Het optimaliseren van het gebruik van zeecontainers door een goed begrip van de afmetingen draagt in hoge mate bij aan een duurzaam transportproces.

Wanneer u in staat bent om meer goederen in één zeecontainer te plaatsen, resulteert dit in een aanzienlijke vermindering van het aantal benodigde containers en daarmee gepaard gaande CO2-uitstoot. Dit draagt op zijn beurt bij aan een milieuvriendelijkere logistieke keten en helpt de impact op het milieu te verminderen.

Door efficiënt gebruik te maken van de beschikbare ruimte binnen een zeecontainer, kunnen grote hoeveelheden goederen worden vervoerd zonder dat er extra containers nodig zijn.

Standaard zeecontainers, met hun specifieke afmetingen van lengte, breedte en hoogte, bieden een gestandaardiseerde basis voor het optimaliseren van het laadproces.

Het begrijpen van de afmetingen van een zeecontainer en het gewicht van een zeecontainer is van essentieel belang bij het bepalen van het maximale laadvermogen en het maximaliseren van de ruimte-efficiëntie.

Veelgestelde vragen over de afmetingen van zeecontainers

Wat is het verschil tussen een 20-voet en 40-voet container?

Het belangrijkste verschil tussen een 20-voet en 40-voet zeecontainer ligt in hun afmetingen en capaciteit.

Een 20ft container heeft een lengte van 20 ft, wat neerkomt op ongeveer 6,1 meter, terwijl een 40ft container twee keer zo lang is, namelijk 40 voet of ongeveer 12,2 meter. Hierdoor biedt een 40-voet zeecontainer aanzienlijk meer ruimte voor het vervoeren van goederen in vergelijking met een 20ft container.

De capaciteit verschilt ook tussen de twee. Een 20ft container kan doorgaans ongeveer 24 tot 28 ton aan goederen dragen, terwijl een 40ft container een laadcapaciteit heeft van ongeveer 26 tot 30 ton.

Dit betekent dat de 40-voet zeecontainer meer vracht kan bevatten en daarom vaak wordt gebruikt voor grotere ladingen of voor het consolideren van meerdere kleinere zendingen.

Het kiezen tussen een 20-voet en 40ft container hangt af van de omvang en het gewicht van de goederen die moeten worden vervoerd, evenals de logistieke behoeften en kostenoverwegingen van de verzender.

Wat is het maximale laadvermogen van een zeecontainer?

Het laadvermogen van een lege zeecontainer varieert afhankelijk van het containerformaat en het type lading.

Over het algemeen varieert het maximale laadvermogen van 20-voet containers tussen de 28.000 en 33.000 kilogram, terwijl het laadvermogen van 40-voet containers varieert tussen de 25.000 en 30.000 kilogram.

Het is belangrijk om het specifieke laadvermogen van de zeecontainer die u gebruikt te controleren, omdat dit kan variëren afhankelijk van het ontwerp en de constructie.

Kan ik de maximale belasting van een zeecontainer overschrijden?

Het is van cruciaal belang om de maximale belasting van een zeecontainer te respecteren en niet te overschrijden, gezien de belangrijkste factoren zoals het type container, de afmetingen, en de veiligheidsnormen.

Iedere zeecontainer, of het nu een 20ft standaard container, een 40ft high cube container of een open top container is, heeft zijn eigen specifieke maximale belading en afmetingen. Het overschrijden van het laadvermogen kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de container als het internationale transport.

Het kan leiden tot schade aan de zeecontainer, ongevallen tijdens het laden en lossen, en zelfs de veiligheid van de scheepvaart in gevaar brengen.

Daarom is het essentieel om vooraf zorgvuldig het gewicht van de lading te wegen en de maximale belading van de container te controleren.

Kan ik mijn eigen container afmetingen aanpassen?

Het aanpassen van container afmetingen is mogelijk, maar het vereist gespecialiseerde kennis en ervaring.

Als u specifieke behoeften heeft en een zeecontainer met aangepaste afmetingen nodig heeft, is het raadzaam om contact op te nemen met een professioneel containerbedrijf dat gespecialiseerd is in het aanpassen van containers.

Zij kunnen u adviseren over de mogelijkheden en u helpen bij het aanpassen van de afmetingen van een standaard zeecontainer aan uw specifieke behoeften.

gebruikte zeecontainer

Conclusie afmetingen zeecontainer

In dit uitgebreide artikel hebben we u alle informatie gegeven die u nodig heeft over de afmetingen van zeecontainers.

We hebben gedetailleerde informatie verstrekt over de standaardafmetingen van 20-voet en 40-voet containers, evenals andere beschikbare afmetingen, zoals de 10ft container, 45-voet container en high cube containers.

Daarnaast hebben we de belangrijkste toepassingen van zeecontainers besproken, waaronder internationaal transport, opslag en modulaire bouw.

Het begrijpen van de afmetingen van zeecontainers is essentieel voor efficiënt transport en opslag. Door rekening te houden met de afmetingen, kunt u de ruimte optimaal benutten, de compatibiliteit van uw lading controleren en kosten besparen.

Als u specifieke behoeften heeft, kunt u altijd contact opnemen met een professioneel containerbedrijf voor advies en ondersteuning bij het vinden van de juiste containeroplossing voor uw vracht.

Zeecontainer kopen of huren, wij zijn er voor u

Als u overweegt om een zeecontainer te kopen of huren, staan wij graag voor u klaar. Of u nu op zoek bent naar een gebruikte container of een nieuwe, wij bieden een breed scala aan mogelijkheden om aan uw behoeften te voldoen.

Het kopen van een tweedehands zeecontainer kan een kosteneffectieve optie zijn, vooral als u deze voor langere tijd nodig heeft.

Deze containers zijn doorgaans goed onderhouden en kunnen nog vele jaren meegaan. Aan de andere kant, als u op zoek bent naar een container met specifieke specificaties of als u liever een nieuwe container wilt, kunnen wij u ook helpen.

We hebben een uitgebreid assortiment containers beschikbaar, die voldoen aan de nieuwste normen en eisen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en advies. Ons team staat klaar om u te helpen bij het maken van de juiste keuze voor uw containerbehoeften.

Door een goed inzicht te hebben in de verschillende afmetingen en types zeecontainers, zoals de standaard 20ft container, de high cube container en andere standaard containers, kunnen bedrijven hun logistieke processen optimaliseren en efficiënter werken.

Dit leidt niet alleen tot kostenbesparingen, maar ook tot een verbeterde klanttevredenheid.

zeecontainer verhuur